فواید گفتار درمانی
در بین عموم مردم و جامعه پزشکی، گفتار درمانی اهمیت ویژهای دارد. همانطور که میدانیم زبان، اصلیترین راه برای برقراری ارتباط با دیگران است. گفتار درمانی باعث حل مشکلات ناشی از اختلالات ارتباطی و گفتاری میشود.
با کمک از خدمات گفتار درمانی نه تنها باعث بهبود بیان، زبان و درک کودک شده بلکه مشکلات بلع و غذا خوردن او نیز حل میشود. در موارد بسیاری دیده شده کودکانی که با مشکل تکلم درگیر هستند، در بلع نیز ضعف دارند. درمانگرها با استفاده از تمارینی مختلفی که طراحی کردهاند، مشکلات تکلم، ارتباط و حتی غذا خوردن کودکان را حل میکنند.
خدمات گفتار درمانی برای کودک سبب شده که تواناییهای درک و استفاده از زبان و قدرت تکلم او بسیار بهتر شود. در واقع متخصصان درمانگر بر روی دو قسمت تمرکز میکنند.
طراحی و اجرا تمرین برای قسمت دهان، که جهت تولید صدا و ساخت کلمات و جملات به کار میروند.برای بهبود توانایی درک و بیان گفتار کودک نیز از تصاویر و علائم و سیستمهای همچون کامپیوتر، موبایل و ... بهره میبرند.
سن مناسب کودک برای گفتار درمانی
کودکان و خردسالان نوپا با انواع روش ها، گفت و گو و معاشرت خود را آغاز میکنند. بعضی ها در یک دقیقه بسیار صحبت کرده و برخی کم حرفتر هستند. همچنین بعضی کودکان در ابتدا تنها کلمات کلیدی مانند: بله یا نه، را یاد میگیرند، در حالی که به نظر می رسد برخی دیگر کلمات بیشتری می آموزند.
این تفاوت در یادگیری کودکان، راه حل مناسب برای قضاوت و مشخص کردن مشکلات گفتاری در آنها نخواهد بود. با این حال توجه به روند رشد گفتاری کودک و تشخیص نیاز آن به گفتار درمانگر، همچنین تعیین سن مناسب کودک برای گفتار درمانی برای والدین کمی دشوار است.
بعضی از والدین نسبت به گفتار درمانی مطمئن نیستند، اما باید بدانید که گفتار درمانی یک منبع فوق العاده است. رفتن نزد گفتاردرمانگر به این معنا نیست که مشکلی اساسی وجود دارد. این فقط یک راه و ابزار موثر برای کودک شماست که بتواند از توانایی های خود برای برقراری ارتباط و بیان کلمات استفاده کند. گفتار و زبان به طور ذاتی با دیگر انواع راههای برقراری ارتباط اجتماعی، مرتبط هستند.
بسیاری از والدین فراموش می کنند که با توجه به نشانه های رفتاری و زبانی کودک خود در سه ماهگی، میتوانند متوجه مشکلات گفتاری او شوند. مهم است به یاد داشته باشید که گفتار درمانی میتواند یک اصطلاح گمراه کننده باشد. گفتار درمانگر در حقیقت به تمام جنبه های ارتباطی از جمله ارتباطات غیر کلامی نیز کمک میکند و این مسئله صرفا منحصر به مشکلات گفتاری و کلامی نخواهد بود.
عموما کودکان در سن ۱۲ ماهگی صحبت کردن را آغاز می کنند. گاهی نیز در حدود ۱۸ ماهگی حرف زدن را شروع خواهند کرد و این مسئله جای نگرانی ندارد. قبل از یک سالگی کودک میتواند صحبت دیگران را درک کند و در ۱۸ ماهگی کودک میتواند از کلمات به صورت جمله بندی استفاده نماید.
در حالت کلی تا سن ۴ سالگی شاهد رشد گفتاری کودک و بهبود توانایی های او خواهیم بود.